Geniul Michelangelo
Am văzut îngerul în piatră şi am sculptat până l-am eliberat.
Michelangelo
Astăzi este despre Michelangelo, unul dintre cei mai importanți artiști ai Renașterii italiene. Pe 6 martie 1475 se năștea la Caprese (provincia Arezzo) Michelangelo di Ludovico Buonarroti Simoni.
A fost un artist complet, geniul său fiind deopotrivă oglindit în pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului.
Sufletul meu nu poate găsi o scară către Rai decât prin frumuseţea pământului.
Michelangelo
Sculptura
Michelangelo a îndrăgit marmura încă de când era copil și fusese lăsat în grija unei doici, care era fiică şi soţie de pietrar. Talentul lui începe să fie recunoscut pe când era sub aripa protectoare a lui Lorenzo de Medici, supranumit Il Magnifico, conducătorul politic al Florenţei.
În fiecare bloc de marmură se află o statuie şi e treaba sculptorului să o descopere.
Michelangelo
În anul 1496, s-a dus pentru prima dată la Roma, unde a sculptat pentru bazilica Sfântul Petru celebra Pieta, a cărei frumuseţe îi va face pe contemporanii artistului să-i recunoască geniul.
Pieta (1499), realizată de Michelangelo la vârsta de 24 de ani, se îndepărtează cu mult de modul tradiţional de prezentare a Fecioarei Maria, care apare foarte tânără, cu trăsături imaculate. Suferinţa ei înobilează dragostea şi frumuseţea, cufundată în durere, stă cu capul uşor aplecat, ţinând tragic în braţe trupul inert al fiului, care pare să curgă ca o undă de pe genunchii ei. Sculptura s-a dovedit a fi o capodoperă a genului şi contemporanii au recunoscut imediat geniul artistului.
În anul 1501, revenind la Florența, a realizat statuia lui David, precum şi alte opere de sculptură şi pictură, printre care Tondo Doni şi Tondo Pitti, care trezesc admiraţia concetăţenilor săi. David apare ca un personaj plin de energie şi forţă, chipul minunat finisat şi privirea îndreptată către stânga îi conferă un aspect hotărât şi brav. Cioplit într-un bloc de marmoră având o înălţime de patru metri, personifică forţa şi siguranţa. A fost nevoie de trei zile pentru a transporta statuia în Piața della Signoria din centrul Florenţei. În anul 1873, pentru a proteja statuia de intemperii, originalul a fost mutat în interiorul Muzeului Academiei de Belle-Arte, locul din piaţă fiind ocupat de o copie.
Arta este mai presus de orice, o revelaţie, o binecuvântare şi o sfinţire a vieţii omeneşti.
Michelangelo
Pictura
Papa Iuliu al II-lea l-a însărcinat în 1508 cu pictura boltei Capelei Sixtine din Vatican, un proiect gigantic la care Michelangelo a lucrat timp de patru ani. La Capela Sixtină a lucrat din nou începând cu anul 1534, când papa Clement al VII-lea l-a adus din nou la Roma, unde Michelangelo va rămâne până la sfârşitul vieţii.
Papa îl însărcinează cu pictarea peretelui altarului din Capela Sixtină cu tema Judecăţii de Apoi. Pe 31 octombrie 1541, papa Paul al II-lea a dezvelit pictura, toţi cei prezenţi fiind uimiţi în faţa tabloului apocaliptic cu peste trei sute de personaje.
Adevărata operă de artă e doar o umbră a perfecţiunii divine.
Michelangelo
Către sfârşitul vieţii, relaţia sa cu Biserica catolică a fost încordată şi aceasta deoarece artistul a criticat fastul şi opulenţa instituţiei religioase. Unii specialiști susțin că mesajul ascuns al operelor sale sugerează că omul poate ajunge la divinitate numai graţiei inteligenţei sale, fără a avea nevoie de intermediari.
Deși s-a stins din viața la Roma, pe 18 februarie 1564, a fost înmormântat în Basilica Santa Croce din Florența, monumentul funerar fiind realizat de Giorgio Vassari. Puțini știu că pentru a putea fi înmormântat la Florența, nepotul lui, Lionardo Buonarroti, a trebuit să-i fure trupul din Biserica Sfinții Apostoli din Roma.
Despre talentul extraordinar și operele magnifice realizate în cei 88 de ani de viața se poate vorbi și scrie la nesfârșit. Cele mai multe realizări ale sale pot fi admirate în Italia, în special în Roma sau Florența, dar și în marile muzee ale lumii.