Biblioteca Palatului Mafra

Complexul regal de la Mafra din Portugalia adăpostește una dintre cele mai frumoase și mai valoroase biblioteci din Europa.

Complexul regal este expresia viziunii regelui Joao al V-lea (1689-1750), despre monarhie şi stat. Este localizat la 30 de km nord-vest de Lisabona. Stabilimentul impunător găzduieşte palatele regelui şi reginei, capela regală, construită sub forma unei basilice romane în stil baroc, o mânăstire franciscană, o impresionantă bibliotecă, grădina Cerco, cu încadrarea sa geometrică, şi parcul regal de vânătoare – Tapada. Întregul complex construit între anii 1717-1755, se află în patrimoniul mondial UNESCO.

Una dintre punctele de atracție ale palatului este biblioteca în stil rococo, situată la etajul al doilea. Ea rivalizează cu grandoarea bibliotecii Abației Melk din Austria, considerată cea mai frumoasă din lume.

Încăperea grandioasă construită de Manuel Caetano de Sousa în formă de cruce are 85 m lungime, 9,5 m lățime și 13 m înălțime. Podeaua magnifică este acoperită cu plăci de marmură roz, gri și alb. Rafturile lucrate din lemn exotic în stil Rocaille sunt dispuse pe pereții laterali în două rânduri, separate de un balcon cu balustradă din lemn. Acestea au fost comandate de călugării Sfântului Augustin, care au trăit în mânăstire între 1771 și 1792.

Bibilioteca deține o colecţie impresionantă de aproximativ 36.000 de volume legate frumos în piele, care atestă amploarea cunoștințelor occidentale din secolul al XIV-lea până în secolul al XIX-lea. Între coperțile acestor cărți stau ascunse adevărate comori, cum ar fi incunabulele, tipărite înainte de anul 1500, un exemplu fiind Cronica de la Nürnberg (1493), primul atlas modern Theatrum Orbis Terrarum (1595) al lui Abraham Ortelius, diferite biblii, precum și prima enciclopedie cunoscută sub numele de Diderot et d’Alembert (1751).

Se găsesc aici cărţi din perioada cuprinsă între secolele XIV – XVIII, din domenii diverse: medicină, farmacie, istorie, geografie, teologie, canoane, matematică, literatură sau drept civil. Aceste frumoase volume finisate au fost legate în atelierul local (Livraria) în stil rocaille.

Alături de cărţi se află şi partituri muzicale, unele dintre ele fiind special compuse pentru a fi cântate la orgile din basilica de la Mafra.

Importanţa colecţiei de cărţi a bibliotecii era recunoscută încă din acele timpuri, motiv pentru care a fost dată o bulă papală care, sub pedeapsa excomunicării, interzicea oricărei persoane să ia sau să împrumute vreo carte, fără acordul regelui Portugaliei.

Pentru protecţia acestor valoroase volume se recurge la o metodă ingenioasă, pe lângă aşezarea cărţilor în aşa fel încât să împiedice apariţia umezelii: sunt folosiţi câţiva lilieci care ziua stau în cutii sub rafturi, iar noaptea sunt eliberaţi pentru a se hrăni cu insectele dăunătoare ce ar putea afecta cărţile vechi.

Frumoasa bibliotecă a Palatului de la Mafra a fost folosită în filmul Gulliver’s Travels (adaptarea cinematografică din 1996 a cunoscutului roman al lui Jonathan Swift ), ca Marea Cameră de Război pentru Împăratul din Lilliput.

Leave a Comment