Delta Evros

Sunt multe delte în lume, una mai frumoasă ca alta, dar niciuna nu se compară cu Delta Dunării… Şi nu spun asta pentru că delta noastră e a doua ca mărime din Europa (5.640 km2), ci mai degrabă pentru că e cea mai bine conservată dintre deltele bătrânului continent.

Unele dintre aceste delte sunt deloc sau foarte puţin cunoscute. De această dată, mi-am propus să scriu despre o deltă mai mică ce separă două ţări, o deltă cu o poveste interesantă: Delta Evros.

La capătul nordic al regiunii Evros, la granița cu Turcia, râul Evros formează o deltă bogată, o zonă umedă de importanță internațională care se întinde pe o suprafață de 188 km2. Habitatul umed al deltei împreună cu pădurea riverană creează un peisaj de o frumuseţe inegalabilă pe care, biodiversitatea bogată şi rară, îl încadrează printre zonele protejate prin Conveţia de la Ramsar.

Marea diversitate a speciilor de plante din delta fluviului Evros compune un mozaic frumos. Varietatea rară de floră și faună care se gaseşte în această zonă se datorează şi poziției sale geografice avantajoase.

Delta fluviului Evros adăpostește o mare varietate de specii de păsări și animale care este unică pe continentul european. De exemplu, până acum oamenii de știință au înregistrat 316 specii de păsări, un număr deosebit de mare, având în vedere că numărul total de specii înregistrate în Grecia este de 425.

Râul Evros

De câte ori plecăm într-o călătorie ne stabilim un traseu şi planificăm ce vrem să vizităm de-a lungul drumului şi în împrejurimile locului unde este destinaţia finală. Evident că la fel s-a întâmplat şi de această dată când am pregătit concediul din Grecia. Văzând că nu departe de Alexandroupoli (unde aveam rezervarea la hotel) se găseşte Delta Evros, am trecut-o imediat pe lista „must see”. Eram nedumerită însă, cum de se numeşte Delta râului Evros, pentru că pe hartă văzusem că doar râul Mariţa se varsă în Marea Egee în zona deltei… Întâlnisem acest râu în mai multe oraşe din Bulgaria, pe care le vizitasem: Veliko Târnovo, Plovdiv etc. Şi aşa am început documentarea.

Maritsa, Meriç sau Evros (bulgară: Maritsa, Marica; greacă veche: Eβρος, Hébros, greacă: Έβρος, Évros; latină: Hebrus, traca romanizată: Evgos sau Ebros; turcă: Meriç, este cel mai lung fluviu (530 km) care curge exclusiv în interiorul Balcanilor. Este cel de-al doilea cel mai mare fluviu din zona Balcanilor după Dunăre. Are originea în munții Rila din vestul Bulgariei, şi curge la sud-est între munții Balcani și Rodopi. La est de Svilengrad, Bulgaria, râul curge spre est, formând granița dintre Bulgaria (pe malul de nord) și Grecia (pe malul sudic), apoi între Turcia și Grecia. La Edirne, râul curge pe teritoriul turc pe ambele maluri, apoi se îndreaptă spre sud și formează granița dintre Grecia, pe malul vestic și Turcia, pe malul estic până în Marea Egee.

Prin urmare Evros şi Mariţa este unul şi acelaşi râu, grecii folosind numele antic. Numele Hebros derivă probabil din argoul indo-euroapen şi înseamnă „râul alb”. Însă cel mai vechi nume de pe vremea tracilor, Ebros, înseamnă „capră”.

Delta Evros

În locul unde râul se varsă în Marea Egee s-a format o frumoasă deltă. Aceasta a fost recunoscută ca unul dintre cele mai importante locuri de popas, de adăpost, pentru mii de păsări migratoare, în timpul primăverii şi al toamnei: flamingo, cormorani, pelicanul comun, păsări în prag de extincţie. Dar este şi loc de iernat pentru multe specii de păsări: lebăda Bewick, raţa mică, gârliţa mare, fugaci de ţărm, călifar roşu, dropia mică, cormoran pitic.

Vizitatorul este fermecat de priveliştea pluriformă. Timp de secole, delta râului Evros oferă păsărilor migratoare spaţii vitale în călătoria din Nordul Europei înspre Africa şi viceversa. Aici se află punctul de întâlnire al limitelor faunei asiatice cu cea europeană. Practic, în acest loc, îşi au teritoriul de cuibărit sau apar specii deosebit de rare pentru spaţiul european. Prin urmare, ideal pentru vizitarea deltei este primăvara şi toamna, în timpul migraţiei păsărilor.

Toate aceste informaţii le puteţi obţine de la Centrele de vizitare „Delta Evros” din Traianoupolis şi Feres. Fiecare dintre aceste centre sunt responsabile de câte o parte a deltei: partea vestică, respectiv estică. Cel mai uşor de vizitat este partea vestică, pentru cea estică fiind nevoie de un permis special deoarece este o zonă foarte sensibilă din punct de vedere politic, fiind şi zonă militară. Se spune că e mai frumoasă partea estică, adică la vest de râul Evros, unde se găseşte Lacul Nymphon şi Laguna Paloukia, deoarece s-a păstrat în mai mare măsură sălbatică.

Aproape jumătate din întreaga suprafaţă a deltei este folosită pentru agricultură, astfel că în vederea irigării au fost amenajate zeci de canale. Se cultivă floarea soarelui, porumb, grâu şi orez.

În partea estică a deltei se găseşte braţul Sarantametros, Lacul Loutros, Laguna Lakki şi Laguna Drana. Ultima dintre ele a fost aproape secată în urmă cu câţiva ani din cauza faptului că se obturase ieşirea la mare. S-a intervenit şi printr-un program cu finanţare europeană s-a refăcut zona. Din cauza nivelului scăzut al apei dulci din deltă, în timpul verii, vegetaţia capătă culoarea galben-ruginie.

Cele patru lagune și stepele de sare prezente în habitatele deltei Evros sunt o prioritate europeană, zona fiind caracterizată prin prezența a 6 specii de plante importante. Printre acestea, castanul de apă este inclus în listele de conservare Centrul mondial de monitorizare și conservare a naturii (WCMC) și Lista roșie europeană a animalelor și plantelor pe cale de dispariție la nivel mondial.

Dacă vreţi să vizitaţi delta

O vedere panoramică a deltei o puteţi avea dacă urcaţi pe Dealul Sfântul Gheorghe (Ai Giorgis) din Traianoupolis. Dar dacă doriţi să vizitaţi Delta Evros o puteţi face prin Centrul de vizitare din Traianoupolis, care organizează excursii de o oră şi jumătate în zona lagunelor Laki şi Drana, cu maşina şi barca. Costul pentru un grup de 2-4 persoane este de 40 euro. Dacă aveţi o hartă a deltei, puteţi să vă aventuraţi şi singuri, dar rataţi plimbarea cu barca.

Noi după ce-am mers în excursia organizată de Centru, am plecat să explorăm partea de la est de torentul Loutros şi am avut noroc să întâlnim numeroase păsări.

La capătul drumului am ajuns la mare, pe o plajă sălbatică unde un trunchi de copac adus de râu cine ştie de unde, rămăsese înfipt în nisip, nevrând parcă să se lase purtat de valurile mării.

Dacă vă propuneţi să vizitaţi Delta Evros, să nu vă aşteptaţi să semene cu Delta Dunarii. Aici mâna omului se vede la tot pasul, de la canalele amenajate pentru irigaţii până la drumurile pietruite sau asfaltate care străbat toată zona. Se păstrează însă frumuseţea aparte specifică unei delte…

 

 

Leave a Comment