Oltenia neîmblânzită – Ţara Loviştei (I)
Oltenia… tărâm pe care îl descopăr şi îl redescopăr iar şi iar. Oltenia… zona din România care este prea puţin cunoscută, explorată şi promovată. Sunt olteancă şi mă mândresc cu asta. Rădăcinile mele, ale strămoşilor mei sunt aici. De mic copil i-am colindat cărările, i-am străbătut drumurile, iar ea continuă să mă suprindă mereu… ca şi cum nu vrea să-şi arate dintr-odată toată frumuseţea. Poate aşa, a reuşit să-şi păstreze misterul. Poate aşa, partea ei de sălbăticie este prea puţin atinsă.
Indiferent dacă este vorba de o zi, un weekend sau o vacanţă, vă invit s-o exploraţi şi să-i descoperiţi comorile, de la Dunărea cea albastră până la vârfurile împădurite ale munţilor Căpăţânii, Lotrului, Parângului sau Vâlcan…
Unul dintre locurile unde îmi place „să-mi încarc bateriile” este Ţara Loviştei, înconjurată de Munţii Lotrului şi Căpăţânii. Este ideal pentru o escapadă de weekend sau o mini-vacanţă. Dacă vreţi doar să vă odihniţi, puteţi alege dintre zecile de pensiuni care împânzesc zona Mălaia-Ciunget-Voineasa şi să vă delectaţi cu preparate tradiţionale oferite de localnici.
Puteţi face mici plimbări, să zăboviţi pe malul Lacului Brădişor sau al Lacului Mălaia…
Să vă reculegeţi la Mânăstirea Mălaia sau la Biserica de lemn din Ciunget. Sau porniţi în căutarea Fântânii Brătienilor, a conacului lor, într-o o plimbare de 15-20 de minute… Ori vă echipaţi de munte şi la capătul unui traseu de o oră puteţi admira cea mai înaltă şi una dintre cele mai frumoase cascade din România. Cascada Scoruşu sau a lui Ciucă are o cădere de peste 100 m înălţime. Sunt, mai exact, două cascade, despărţite de un canion. Avem de-a face cu un fenomen unicat prin pitoresc. Astfel, potrivit ultimelor măsurători efectuate, Cascada Scoruşu are 101,5 metri înălţime, fiind formată din două etaje, din care cel mai mare are 80 de metri. Lăţimea pânzei de apă variază între 3 şi 7 metri. Splendoarea căderii de apă merită tot efortul acestei excursii.
Dacă vă încumetaţi, străbateţi cu maşina sau cu bicicleta Cheile Latoriţei…
Ori parcurgeţi Strategica, sora mai mică a Transalpinei… un drum de poveste aflat la 2000 de metri, un drum construit de nemţi şi care traversează Munţii Latoriţei, unind Transalpina de DN7a, în Mălaia. Este drumul care merge doar prin nori, un drum care n-are concurenţă.
Alte informaţii despre ce comori ascunde Valea Lotrilor, într-un articol viitor.