Lambrusco pentru zilele toride
„Când sorbiţi vinul din cupe amintiţi-vă că beţi din sângele viţei de vie, puterea pamântului şi eternitatea soarelui.”
ALEXANDRU CEL MARE
Fiecărui anotimp i se potriveşte un fel de vin… Iarna eu prefer vinul roşu sec: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir… Primăvara mă îndeamnă spre Tămâioasă Românească, Crâmpoşie, Fetească Regală… Toamna trece încet de la Chardonay spre Traminer Roz sec, apoi vinul roşu demisec. Vara înseamnă vin spumant, frizzante, şampanie…
Fie că este o zi toridă sau o seară când se simte briza, cel mai nimerit este un vin răcoros şi aromat. Vara aceasta am încercat Lambrusco. Nu ştiam foarte multe despre acest vin, noroc cu degustarea din seria Brânzeturi cum se cuVin, organizată ca de fiecare dată de Asociaţia Blogerilor Olteni şi dicţionarculinar.ro.
Într-un loc superb al Craiovei, încărcat de istorie, ce putea fi mai nimerit decât să deguşti un vin ale cărui origini se pierd în negura timpurilor? Hotelul 5 Continents ne-a oferit decorul potrivit pentru a degusta două vinuri italiene: Prosecco şi Lambrusco.
Poate Prosecco vă este mai cunoscut. În Craiova îl găsiţi la Anya’s Delicatese – Magazin Delicatese, alături de multe alte bunătăţi… ciocolate fine, cafea de cea mai bună calitate, vinuri pentru toate gusturile.
Labrusco, un vin ce merită băut
Îmi imaginam cum cu multe zeci de ani în urmă, la petrecerile date în casa avocatului Pretorian se serveau vinuri fine… cum şedeau poate în salonul turcesc şi alături de o narghilea, de ce nu… savurau şi un vin bun… Poate chiar un Labrusco, ca cel pe care Liviu Dorel Ionescu, de la Vinuri Craiova, ne-a „provocat” şi încântat să-l degustăm.
Am aflat multe lucruri interesante despre acest tip de vin şi de la Lenuţa şi Narcis Neagoe. Ulterior, curiozitatea m-a împins să aflu şi mai multe.
Lambrusco este un soi de struguri viu colorat folosit pentru a produce vinuri roșii spumante în regiunea Emilia-Romagna, în nordul Italiei. Mai exact, este un termen colectiv pentru un grup de soiuri de struguri (la fel ca Muscat) – au fost identificate până acum peste 60 de soiuri Lambrusco. Vița de vie Lambrusco este cultivată în mai multe regiuni viticole italiene, inclusiv Piedmont (vecinul Emilia-Romagna) și mai departe în Basilicata.
Lambrusco este de fapt o familie de soiuri de struguri foarte vechi din Italia. Cele mai multe vinuri sunt un amestec de mai multe soiuri distincte, fiecare cu un gust unic. Este neclar exact când aceste soiuri au apărut, dar Cato le-a menționat în ” De Agri Cultura” în 160 î.Hr. – cel mai vechi manual tipărit al agriculturii. Atunci când bei Lambrusco, bei un vin cu mai multe milenii mai vechi decât Cabernetul.
Astăzi, cele mai bune Lambruscos sunt vinuri seci şi demiseci, și sunt aproape întotdeauna făcute într-un stil spumant, frizzante. Există aproximativ 10 soiuri diferite, 4 dintre ele de înaltă calitate: Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Maestri, Lambrusco Grasparossa și Lambrusco Salamino.
Aceste patru oferă gama completă de stiluri și se vor potrivi cu o gamă incredibilă de alimente de la gratar coreean până la empanadas argentinian.
La degustarea organizată de ASBO, noi am savurat Lambrusco Emilia – Giacobazzi.
Istoria podgoriei şi cramei familiei Giacobazzi din Nonantola, din provincia Modena – un oraş renumit pentru mâncarea bună şi pentru că este locul natal al unor vedete precum Enzo Ferrari şi Luciano Pavarotti – începe în anul 1958. Numele Giacobazzi este strâns legat şi de sport. Dacă vreţi să aflaţi mai multe, vă provoc să beţi un pahar de Labrusco în timp ce citiţi istoria acestui vin, chiar de pe website-ul lor: http://www.giacobazzivini.it/en/our-history/.