Soiul, butoiul și omul

Ne-am obișnuit deja că în fiecare lună să degustăm un vin oltenesc însoțit de un fel de brânză de la Delaco. Ce poate fi mai nimerit decât un vin bun, o brânză delicioasă și un restaurant deosebit? În luna ianuarie, gazdă ne-a fost Casa Ghincea din Craiova, un veritabil restaurant tradițional românesc. Am avut alături de noi foarte buni specialiști viticoli și degustători, care ne-au spus povestea vinului și a brânzei.

De bună seamă că doar printr-o minune a putut să apară pe lume un loc atât de binecuvântat precum Sâmbureștiul. Cu spatele apărat de primejdiile vremilor de zidurile inexpugnabile ale Carpaților și cu Oltul ocrotitor, prosternat la picioare, Sâmbureștiul se întinde molcom peste un pământ miraculos și roditor.” – așa își încep povestea cei de la Domeniile Sâmburești.

Și prof. univ. Nicolae Giugea, vicepreședinte al Asociației Degustătorilor Autorizați din România, confirmă ceea ce susțin cei de la Sâmburești… sunt binecuvântați…. pământul, locul, clima… totul se aseamănă cu renumita podgorie franceză Bordeaux. Deci, sunt îndeplinite toate condițiile pentru a avea niște vinuri foarte bune. Deși nu sunt o mare cunoscătoare, pot să spun cu certitudine că așa este. Pe mine m-a cucerit Fetească Neagră și Roze-ul.

prof. univ. Nicolae Giugea

„Legenda spune că brânza a fost descoperită întâmplător de un arab nomad” – așa a început Alin Sântimbrean să ne spună povestea brânzei.

Dincolo de legendă, brânza a fost descoperită mai mult sau mai puțin întâmplător de neamurile de păstori.

Dar s-o luăm cu începutul…

Primul pas: Chardonnay și Camembert

Motivul asocierii: grăsimea brânzei completează aciditatea vinului.

Adevăratul rege al vinurilor albe, Chardonnay de Sâmburești, prin culoarea veselă și luminoasă galben-aurie, devine memorabil datorită aromei tandre și discrete a vaniliei, a miresmei florilor de pomi fructiferi și onctuozității care persistă într-un gust înnobilat de migdale. 

Camembert-ul de la Milkana este un camembert autentic franțuzesc. Brânza este produsă din lapte de vacă, este maturată până ce crusta sa fină, naturală capătă un gust discret, miezul devine cremos, iar aroma subtilă, de ciuperci.

Pasul doi: Roze și Bavaria Blu (combinația mea preferată).

Motivul asocierii: nota picantă a brânzei se combină foarte bine cu nota fructata a vinului.

Roze-ul de Sâmburești are „plăcerea deja în culoare”. Gustul viu – un amestec de cireșe de mai, fragi și coacăze – cucerește repede pe oricine.

„Culoarea roz-somon cu nuanțe albastru-violacee arată că este un vin nou, din 2015” – ne-a explicat tehnologul Mirela Gheorghe.

Bavaria Blu este o brânză moale, cremoasă, cu o coajă fină de mucegai nobil alb pe exterior și mucegai albăstrui fin în interior. Este extrem de gustoasă datorită combinației celor două tipuri de mucegai.

Pasul 3:  Pinoit Noir și Cașcaval afumat.

Motivul asocierii: pe principiul „vinul locului cu brânza locului”.

Pinot Noir-ul de Sâmburești este surprinzător prin versatilitate, dar elegant prin naturalețea sa presărată cu arome de cireșe pietroase și coacăze roșii. Acest vin este excelent echilibrat între tușele de fruct și cele de lemn dulce.

Cașcaval afumat: La fel ca multe alte produse alimentare, cașcavalul este răspândit în toată peninsula Balcanică. Referitor la origine, părerile sunt împărțite. Unii spun că ar fi originar de prin sudul Italiei unde ar mai avea și azi ceva veri mai îndepărtați (mozzarella și caciocavalo).

Cea de a doua varianta ar fi că rădăcina cuvântului este “caș”, iar originile ar fi aromâne. Prin extensie, denumirea este folosită, impropriu dealtfel, pentru orice brânză de culoare galbenă cu consistență semitare sau tare.

Cașcavalul afumat de la Delaco are o textură fermă, semitare. Gustul este ușor săarat, iar aroma este fină, de lapte.

Pasul 4: Fetească Neagră și Grana Padano, asezonată cu ulei de măsline și piper.

Motivul asocierii: corpolența vinului completează textura brânzei și îmbină perfect gusturile.

Feteasca Neagră e un vin cu o tipicitate specifică soiului, sesizabilă prin corpolența și aromele sale complexe și cu o intensitate cromatică greu de egalat. Gustul animat de tanin, fără a fi agresiv, prune uscate și coacăze negre este întregit de culoarea sa intensă cu reflexe violacee. Este un vin cu personalitate și cu potențial de învechire care se va rotunji și căruia i se vor accentua notele de fruct copt. 

Rețeta de preparare pentru Grana Padano datează din secolul 12 și a fost perfecționată de-a lungul secolelor ca o modalitate de a păstra pe termen lung laptele. Se spune că această brânză are două suflete: este un produs de bază în bucătăriile stilate ale nobilimii, dar și un ingredient fundamental al bucătăriei de zi cu zi a țăranilor.

Este produsă din lapte de vacă nepasteurizat. Are un gust fin, dulceag, ușor sărat, cu aromă de alune și nuci. Are o textură granulată, tare.

Pasul 5: Cabernet Sauvignon de Sâmburețti ți Edelpilz de la Bergader, servite cu smochine ți stafide.

Motivul asocierii: gustul amplu al brânzei, fără multă grasime se îmbină cu gustul de fructe uscate al Cabernetului Sauvignon.

Cabernetul Sauvignon de la Sâmburești este un vin masculin, cu echilibru și astringență bine temperată, exact ceea ce se dorește de la un vin roșu destinat să susțină mâncăruri tradiționale sau din vânat. Tonurile de cireșe negre, nuanțele de zmeură, se așează bine peste taninurile nepotolite. 

Edelpilz este o brânză cu mucegai albastru nobil, cu gust ușor picant. Este produsă manual, din lapte de vacă, respectând tradițiile maeștrilor brânzari din încaântătoarea Bavarie. Mucegaiul nobil crește în mod natural, brânza nefiind supuă niciunui tratament „chimic”.

Cea mai populara asociere este cea cu struguri si nuci, alaturi de un vin roșu bun. Producătorii ne recomandă să o consumăm la temperatura camerei, pentru a ne bucura de adevărata ei savoare.

Acestea sunt produsele pe care le-am savurat la cea de-a treia degustare organizată de  Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro.

A fost o seară specială, plină de povești și asezonată din plin cu vinuri bune și brânzeturi de calitate.

PS: Articolul a fost scris luni, 31 ianuarie 2016 și a fost preluat de pe vechiul blog

Leave a Comment