Asociere, alăturare… împerechere…

De când a început proiectul “Brânzeturi cum se…cuVin”

Tot încercăm să găsim cuvântul potrivit pentru tipul de degustare pe care îl facem… brânză și vin sau… vin și brânză. În cele din urmă, cea mai bună explicație este cea dată de prof. univ. Nicolae Giugea – vicepreședinte al Asociației Degustătorilor Autorizați din România: la început asociem brânza cu vinul, apoi le alăturam și în cele din urmă le împerechem.

18 februarie a fost o zi foarte potrivită pentru încă o degustare organizată de Asociația Blogerilor Olteni și dictionarculinar.ro deoarece a coincis cu “Ziua internațională a băutorilor de vin”. Gazdă bună ne-a fost din nou Restaurantul Rex.

Despre această degustare nu voi povesti foarte mult…. Mi-ar fi cam greu ținând cont de faptul că vinurile de la Vânju Mare sunt preferatele mele dintotdeauna. Știți cum se spune… dacă ai prea mult de povestit, mai bine nu spui nimic. Ei, nici chiar așa… A fost o seară deosebită, petrecută într-o companie pe măsură. Și, mai presus de toate, m-am îndrăgostit din nou de Prince Vlad de data asta de Feteasca Regală și nu de Cabernetul Sauvignon care m-a cucerit de multă vreme.

Un alt motiv pentru care nu vreau să vorbesc prea mult despre acest eveniment este brânza de la Delaco. La fiecare degustare mai descopăr ceva… un nou gust… un nou sortiment. Și continui să rămân FanBrânză.

De câțiva ani încerc să aflu care sunt cele 5 Motive pentru care îmi plac vinurile de la Vânju Mare. N-am aflat nici măcar după ce Mariana Gârniță (directorul de marketing al firmei Vie-Vin Vânju Mare) și Mirela Gheorghe (oenologul firmei), ne-au spus povestea acestor vinuri extraordinare. Să fie vechimea podgoriei… de la 1610… să fie numele ei original, Orevita – “O rea viţă!”… sau oamenii acelor locuri care iubesc atât de mult vinul… sau poate priceperea celor care creează aceste licori… Rămâne în continuare un mister pentru mine. Și poate e mai bine așa. Acest secret sigur îi va face și pe alți să încerce să-l descopere odată cu vinurile de la Vânju Mare.

Ca de fiecare dată, am avut din nou 5 asocieri-alăturări-împerecheri:

  1. Minie Brie / Sauvignon Blanc
  2. Brie au bleu / Tămâioasă Românească
  3. Emmentaler / Rose
  4. Cașcaval afumat / Merlot
  5. Danish blue / Fetească neagră

Numărul 4 a fost favoritul meu: un Merlot, alături de un cașcaval afumat. Un vin roșu-rubiniu, echilibrat și corpolent, cu arome de zmeură și mure, cu note elegante, fine de fructe confiate, nu putea fi mai bine “împerecheat” decât cu un cașcaval afumat.

Ce-mi place cel mai mult la acest cașcaval afumat  este că îl mănânc cu plăcere deoarece nu se simte foarte puternic afumătura… Dar se simte aroma fină de lapte, ceea ce-l face foarte plăcut. În plus, modul de preparare îl face ușor digerabil.

Nu pot să închei fără să vă prezint Fetească Regala a Prințului Vlad.

La el se simte parcă bobul de strugure… aromele de prune negre bine coapte și fructele negre de pădure, combinate cu nuanțe de condiment, echilibrate de taninurile fine. Un vin elegant, fin, catifelat, dar în același timp corpolent. Buchetul intens, inconfundabil de Fetească Neagră veritabilă, se dezvoltă în urma învechirii în sticlă.

La final, vă provoc pe voi să descoperiți care sunt cele 5Motive pentru care trebuie să vă îndrăgostiți de vinurile de la Vanju Mare și de brânzeturile de la Delaco.

PS:  Articolul a fost scris luni, 28 februarie 2016 și a fost preluat de pe vechiul blog

Leave a Comment