O degustare mai altfel
Mi-am propus demult să-mi fac un blog în care să scriu despre diverse evenimente la care particip, să povestesc despre diferite experiențe și, iată, că în sfârșit reușesc acest lucru. Mai mult decât atât, primul articol este despre un eveniment mai atipic.
Probabil că mulți dintre voi ați participat măcar odată la o degustare de vin și știți cum este: se prezintă 5 tipuri de vin, se degustă și pentru a nu amesteca gusturile între ele și a face diferența, se mănâncă bucatele de brânză și de pâine. Eu am participat la multe astfel de evenimente și în România și în alte țări, dar în mare au respectat același tipic… doar locul a fost diferit.
Ei bine, pe 12 noiembrie, la Restaurantul Rex, a fost o altfel de degustare… o combinație între vinurile de Oprisor și brânzeturile de la Delaco. Fiecărui tip de vin i s-a asociat un anumit tip de brânză, condimentat foarte bine de Alin: cu piper roz sau verde, piper negru sau nucșoară. Prin aceasta se deosebește proiectul „Brânzeturi cum se… cu Vin” de celelalte degustări de vin.
În plus, Crama Oprisor a prezentat cinci tipuri de vin Cabernet Sauvignon obținut prin diverse procedee… de la vinul alb, ușor de masă, obținut din struguri roșii („Caloian„), până la vinul roșu, bogat și profund, ce poartă numele viei „Crama Oprisor„.
Dacă vinul „La Cetate„, îl știam deja, am avut surpriza să descopăr Cabernetul Sauvignon „Crama Oprisor„.
În același timp, am descoperit și brânzeturile mai speciale de la Delaco: Maasdam, Grana Padano și Gran Bavarese. ªi așa, aș putea spune că am devenit „Fan brânză„.
Brânzeturile degustate sunt fabricate atât sub marca Delaco (Cașcaval afumat, Maasdam și Grana Padano), cât și importate sub alte marci (Ile de France, Bergader).
Tainele vinurilor de la Oprisor, ne-au fost dezvoluite de somelierul Gabi Cristea și de la Nicolae Lintu, degustător autorizat, iar despre alegerea combinațiilor cu brânză ne-a vorbit Alin Santimbrean.
E greu de spus la împerecherile culinare care pe care s-au ajutat mai mult: vinul pe brânză sau brânză pe vin… care s-au pus mai mult în valoare. Cert este că cele cinci combinații au fost reușite:
- Caloian Cabernet Sauvignon alb și Brie + nucșoară
- Maiastru Cabernet Sauvignon și Cașcaval afumat+ piper verde
- Caloian Cabernet Sauvignon și Maasdam + piper roz
- La Cetate Cabernet Sauvignon și Gran Padano + piper negru și ulei de măsline
- Crama Oprisor și Gran Bavarese + smochine.
Ca vin, preferatul a fost „Crama Oprisor„, iar că branza „Maasdam„, dar combinația cea mai reușită mi s-a părut nr. 4. Toate celelalte produse sunt foarte bune și au ceva anume… depinde doar de gust.
Maasdam-ul este varianta mai ieftină a cunoscutului Emmentaler, unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură. Maasdam a apărut în Olanda în anii ’90 și este puțin mai dulce decât Emmentaler. Este o brânză tare obținută din lapte de vacă pasteurizat. Are un gust dulceag, ușor acid și aroma fructată, cu nuanțe de nucă.
„Cabernetul Sauvignon de la Oprisor spune mai multe despre aceasta asezare decat ar putea spune cuvintele.” – asa isi prezinta vinul cei de la Oprisor si continua – „Aduce laolalta zilele de blestem, ger si canicula, cu zilele in care niciun om cu mintea intreaga nu ar parasi Oprisorul pentru nimic in lume”. Acest vin este „tumultuos, ardent, bogat, inteligent, convingator, invaluitor, parfumat ca un colt de Rai”.
Cabernetul Sauvignon de la Oprisor, de un rosu intens, miroase a coacaze, visine si ciocolata. Este un vin puternic, fara nicio asprime, un vin intreg si complet. Puteti intelege aceste cuvinte numai daca il incercati.
Degustarea nu s-a încheiat fără un concurs. Cei prezenți au încercuit pe un flyer „împerecherea” dintre vin și brânză care le-a plăcut cel mai mult. Apoi, prin tragere la sorți, a fost ales un câștigător pentru fiecare dintre cele cinci combinații.
Cu alte cuvinte, a fost o seară reușită, plăcută nu numai prin atmosfera prietenoasă, dar și prin modul de prezentare. În plus, ne-au onorat cu prezența și musafirii din Polonia ai Centrului Cultural Polonez și ai Filarmonicii Oltenia din Craiova.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro.
PS: Articolul a fost scris luni, 16 noiembrie 2015 și a fost preluat de pe vechiul blog