La taifas la un pahar de vin

Pe colinele Iașiului, în zona viticolă Bucium, a apărut un vin nou: GRAMMA. Adică brandul are doar 10 ani. Via e mult mai veche, dar a fost readusă la viață în ultimii ani. Familia Olteanu și-a propus să ne provoace la conversații alături de un vin bun… Vinul conversației între prieteni și generații. Produc doar vin de origine controlată… aproximativ 100.000 l anual, pe care îl vând doar în sistem HORECA.

La Restaurantul Bulevard by Raul din Hunedoara

Prima oară am făcut ”cunoștință” cu vinurile de la Gramma, cu vreo 2 luni în urmă, la Hunedoara. Valeria Voicu ne-a provocat să le degustăm alături de bunătățile pregătite de Chef Raul. Atunci i-am propus să le aducă și la Craiova, ceea ce s-a și întâmplat în scurt timp, la evenimentul nostru tradițional ”Brânzeturi cum se cuVin”, organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro și susținut, ca de fiecare dată de Delaco-Fan Brânză. Gazdă bună ne-au fost de această dată Restaurantul Oxygen Bistro.

Și pentru că este vară, ce putea fi mai nimerit decât niște vinuri fresh, albe și rose?! Am început cu un Aligoté din 2018 alături de Brie Ile de France, urmat de o Fetească albă și Camembert Ile de France.

A urmat apoi combinația mea preferată, Cuveé Vișan Alb (Aligoté + Fetească Regală + Fetească Albă) împreună cu Maasdam Delaco D’Exceptie.

mde

Deși Maasdam este o brânză cu un gust dulceag, ușor acid, s-a potrivit foarte bine cu cupajul de vinuri albe, care are o aciditate ridicată datorată, în special, Aligoté-ului (60%). Aroma fructată cu nuanțe de nucă a brânzei s-a potrivit foarte bine cu tenta ușoară de pelin și cicoare de la Aligoté, cu dulceața mierii din Feteasca Albă și a caiselor uscate și mirosul florilor de câmp de la Fetească regală.

Cuveé Vișan Alb are o etichetă desenată tot de Horațiu Mălăele, ca și în cazul altor soiuri de la Gramma.

Seara s-a încheiat cu împerecherea Cuveé Vișan Rose obținut în proporție egală din Fetească neagră și Merlot, și Havarti Castello… și cu poza de final :).

Leave a Comment