Artă la puterea a treia

A venit vara și odată cu ea vinurile răcoroase… vinurile ce te duc cu gândul la mare, la nisipul fierbinte, la soare… la relaxare…

La malul mării se întinde o podgorie de 120 de hectare, parte din ea plantată cu Merlot în 1976… cam de aceeași vârstă cu proprietarul, Paul Fulea, care scrie acum o nouă filă în povestea Histriei. Valurile mării udă parcă rădăcinile viței de vie, iar soarele Dobrogei mângâie boabele ce se transformă în licoarea zeilor. Pășind printre rândurile de viță de vie, ascultându-le povestea în timp ce valurile mării se sparg de maluri, simți parcă aromele vinurilor făcute cu suflet din boabele culese de români, greci, aromâni… Nu degeaba ele poartă nume ca Mirachi, Ammos, Nikolaos…

În fiecare sticlă e un strop din soarele Dobrogei.

Vinurile Cramei Histria le-am cunoscut chiar la ele acasă, la Cogealac, în județul Constanța. Le-am degustat direct din baric… Le-am ascultat poveștile lângă butucii de viță de vie… Apoi le-am reîntâlnit la Casa Zamfirescu din Craiova, unde Paul Fulea a venit și cu o supriză: gama Nikolaos, care a fost regina serii.

Sunt vinuri aparte fermentate cu floră spontană. Paul Fulea spune că în acest fel se poate simții cu adevărat terroirul de Dobrogea. Sunt vinuri produse în cantități mai mici (maxim 5.000 de sticle) și care ajung în cea mai mare parte la cunoscători… să spun așa…

Nikolaos alb – Sauvignon Blanc este un vin mai delicat, cu o aciditate medie, dar cu un nivel ridicat de alcool: 14%. Propunerea serii a fost în combinație cu Mozzarella.

Nikolaos Roze – Merlot este un vin gastronomic, un triplu sec cu 14,5% alcool și un procent extrem de mic de zahăr. Vinul se remarcă prin arome fructate ușor condimentate de note florale. Este un vin robust, cu taninuri ferme, un rose versatil, însă cu un gust permanent lung și savuros. Și are culoarea de un roz intens, cu nuanțe de mandarine coapte. Este un vin pe care să-l savurezi încet, fără grabă… să te bucuri de fiecare strop, așa cum boabele au fost alese cu mare grijă și stoarse manual, pentru a transmite toată munca și pasiunea cu care a fost făcut.

Se spune că interacțiunea cu vinul este personală. Nikolaos parcă mi-a spus povestea într-un pahar de vin.

Delaco – sponsorul tradițional al evenimentelor ”Brânzeturi cum se cuVin”, organizate de ASBO și dictionarculinar.ro – ne-a pregătit o altă surpriză: Brânza pentru grătar (Halloumi), Este o brânză ce rivalizează cu produsele tradiționale pe care le punem de obicei pe grătar. Este o brânză originară din Cipru, care inițial era preparată doar din lapte de oaie și de capră și, care în prezent se face și din lapte de vacă. La fel ca Mozzarella, Halloumi este o brânză care se obține prin metoda „pasta filata”, prin fierberea cașului proaspăt. Textura cremoasă, gumoasă, fermă, dar și elastică în același timp, a făcut ”un cuplu” foarte bun cu Nikolaos Roze de la Crama Histria.

Vinul de la Histria făurit cu pasiune, brânzeturile Delaco produse cu pricepere, împletite la un eveniment găzduit într-un loc unde s-a scris prima filă din povestea geniului Brâncuși, au făcut ca seara să fie magică: ARTA s-a ridicat la puterea a treia. Chiar la a patra pentru că seara a fost ”condimentată” cu caricaturile făcute de Gogu Neagoe.

Despre gazda noastră, Casa Zamfirescu vă voi povesti altădată pentru că merită o atenție aparte.

Leave a Comment