Apostolul Pavel și Sfânta Lidia
Îmi tot propun de ceva vreme să scriu despre Lidia și Filippi, dar probabil că n-a fost momentul adecvat până acum… Și pentru că e duminică, mă tot gândeam la locuri sfinte pe care le-am vizitat și mi-a venit în minte Lidia, o localitate micuță din Grecia, situată chiar lângă orașul antic Filippi. Din Lidia se văd zidurile orașului aflat acum în Patrimoniul mondial UNESCO.

Filipi este unul dintre orașele renumite, de răsunet, din Macedonia de azi, înființat cu peste 350 de ani înainte de Hristos. Este locul în care Sfântul Apostol Pavel a dat naștere primei comunități creștine din Europa, Sfânta Lidia fiind prima femeie creștinată dintre aceștia.

Prima biserică atestată din Filippi este „Bazilica lui Pavel”, o construcție de dimensiuni modeste, identificată printr-o inscripție de pe mozaicul podelei. Această inscripție este datată în jurul anului 343, în ea fiind menționat numele episcopului Porfirie, a cărui prezență la Conciliul de la Serdica (astăzi Sofia) este atestată în acel an.

Când Sfântul Apostol Pavel a ajuns, în peregrinările sale de propovăduire a credinței creștine în orașul grecesc Filipi, s-a oprit la râul Zygaktis. Acolo, a văzut un grup de femei muncitoare, cărora le-a vorbit despre Iisus Hristos. Prima botezată dintre acele femei a fost tocmai temătoarea de Dumnezeu Lidia, care i-a și oferit găzduire Apostolului Pavel pe perioada cât a poposit în regiune.

Potrivit scrierilor religioase, Sfânta Lidia era negustoreasă de purpură, din cetatea Tiatirelor. Regiunea era renumită pentru populația formată din vopsitori de materiale textile, iar purpura era unul dintre cei mai puternici pigmenți roșii, utilizat numai de către cei foarte bogați la vremea aceea. Se spune că Sfânta Lidia ar fi și protectoarea femeilor negustorese.

Un loc liniștit și retras chiar pe malul râului Zygaktis, marcat de un altar de piatră, ridicat în cinstea Sfintei Lidia, amintește de locul în care a fost botezată prima creștină din Europa, de către Sfântul Apostol Pavel. Aproape de locul respectiv, se află acum o biserică, unde oamenii vin și se roagă pentru cele mai diverse probleme. Este o biserică mică înconjurată de vestigii romane și bizantine, fragmente de coloane, capiteluri, etc aduse din Filippi.


Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Lidia cea întocmai cu Apostolii pe 20 mai, însă Biserica Romano-catolică o cinstește sub numele de Lidia din Filipi, la data de 3 august. În calendarele luterane, e pomenită pe 27 ianuarie și la 25 octombrie.