Cotnari, dincolo de istorie

Nici nu mai ştiam a câta degustare a vinurilor de Cotnari era, dar nu puteam s-o ratez pentru că ele sunt egale cu istoria… a vinurilor, a Moldovei… a ţării noastre.

Partenerul tradiţional al degustărilor „Brânzeturi cum se cuVin”, organizate de Asociaţia Bloggerilor Olteni (ASBO) si dictionarculinar.ro, Delaco, îşi scrie şi el propria istorie de 21 de ani.

Pe blogul vechi am scris despre o altă degustare marca Cotnari-Delaco.

Viile de la Cotnari sunt dincolo de istorie

Casa de vinuri Cotnari şi-a propus să ducă mai departe tradiţia „vinurilor moldave”. Este singura podgorie din ţara noastră care păstrează soiurile româneşti: Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Grasă de Cotnari şi Frâncuşă. Istoria acestor soiuri şi a acestor vii se pierde în negura timpului. Domnitorul Petru Muşat pomenea în scrierile lui (1384) despre viile de la Hîrlău… Ştefan Vodă (1457-1504) îşi numea primul Paharnic în zona Cotnariului.

A urmat Despot Vodă care la 1561 visa să înfiinţeze în Moldova, Şcoala latină de viticultură.  Însă momentul de glorie al vinurilor de la Cotnari este în timpul domniei lui Dimitrie Cantemir, cel care a dus dincolo de graniţele ţării renumele acestor vinuri româneşti.

Provocarea: Fetească Neagră şi British Ceddar

„Din cele mai vechi timpuri, străbunii noştrii se desfătau cu vinuI roşu produs din soiuI cunoscut ca şi Fetească Neagră. Sâmburii de struguri descoperiţi în amforele din vecinătăţile Cotnarilor, au conturat ceea ce astăzi, indubitabil, este emblema oenologiei din România. Un spirit năvalnic, ce te întâmpină cutezător cu o aromă unică şi elegantă, deschizându-se treptat spre noi orizonturi senzoriale. Acceptaţi provocarea…”

O provocare pe care nu ai cum s-o refuzi… Feteasca Neagră este recunoscută ca emblemă naţională a viilor româneşti.  În pahar, acest vin rubiniu cu nobile reflexe purpurii te întâmpină cutezător cu o aromă unică și elegantă, deschizându-se treptat spre noi orizonturi senzoriale. Tipice soiului de Fetească Neagră, sunt notele de prune uscate ușor afumate, completate de cele de cireșe negre, vișine coapte, de mure, afine și coacăze negre. Aromele capătă apoi tentă de ciocolată și condimente (piper verde, scorțișoară și ienibahar), cu o notă ierboasă, aproape mentolată și extrem de plăcută. Taninii din vin sunt catifelați şi se îmbină fcelenoarte bine cu caracterul fructat dat demure și coacăze negre sau cireșe negre.

Pentru ca un vin să fie reuşit, trebuie să existe un echilibru între aciditate, alcool, dulceaţă şi corp.

Feteasca Neagră face parte din gama Domenii. Vinul degustat, din 2015, a fost foarte bine completat de British Cheddar, din gama DelacoD’Exceptie…  o brânză de origine englezească, fermă în textură, dar cu tendinţă de topire în gură şi o aromă asemanatoare alunei.  Ca şi Cotnariul, Ceddarul englezesc are o îndelungată istorie, fiind produs prima dată în secolul al XVI-lea de Joseph Harding.

Cel degustat, a fost un Ceddar semiproaspăt, adică nu foarte maturat şi care, alături de nucile Pecan (cu conţinut mai scăzut de tanin decât cele obişnuite) au făcut pereche foarte bună cu Feteasca Neagră.

Şi pentru că mi-a plăcut provocarea de la Cotnari, am mai făcut o încercare… Penne siciliene a la Il Forno Pub&Grill. A fost o alegere excelentă pe care o recomand tuturor celor cărora le plac provocările.



N

Leave a Comment