Biserica de lemn ”Cuvioasa Paraschiva” din Fântânele
La 37 de km sud de Craiova, în satul Fântânele din comuna Radovan exista până nu demult o bisericuță de lemn ortodoxă. Era una dintre puținele biserici de lemn din județul Dolj, fiind monument istoric de categoria B.
În august 2018, dintr-o neglijență, biserica a ars din temelii. Sute de ani de istorie au dispărut ca un fum.
Biserica de lemn ”Cuvioasa Paraschiva” a fost construită în anul 1707 și refăcută ulterior în 1824. Nu se știe cine a fost ctitorul, dar bătrânii satului spun că ar fi fost făcută de haiduci. Biserica a mai fost reparată în 1862 și după 1910, când acoperișul din șiță a fost înlocuit cu tablă galvanizată.
Biserica avea formă de navă, cu o lungime de 15 metri și lățime de 5 metri. Ferestrele de la strana dreaptă și stângă erau micuțe, la fel cu cele din altar.
În altar și naos, tavanul era boltit, iar în pronaos bolta era acoperită cu tavan din scândură. Tinda era înconjurată cu gard din lemn. În biserică erau picturi de icoane în ulei pe pânză și lemn, dar și câteva picturi în tempera.
Pe la anul 1862, dată ce era scrisă pe unul dintre pereți, se pare că biserica a fost renovată, în interior ridicându-se două ziduri de cărămidă arsă, pentru susținere.
De bisericuța de lemn de altădată mai amintesc doar lemnele făcute scrum. Cele două cruci vechi de piatră de lângă ea o păzesc parcă și acum.
Biserica de lemn ”Cuvioasa Paraschiva” figurează în continuare în Lista Monumentelor Istorice în speranța că într-o zi cineva o va reface.