La pas prin Balcic (1)

Unii oameni preferă să viziteze anumite locuri doar dacă este sezon. Pentru alții însă, vremea nu contează. Așa sunt și eu. Indiferent dacă este vorba de o călătorie planificată sau nu, de afaceri sau de plăcere, încerc să profit de orice clipă pentru a descoperi ceva nou sau pentru a revedea locuri cunoscute. Vremea n-a fost niciodată un impediment. Și, nu uitați: fiecare loc are frumusețea lui indiferent de anotimp. Important e să știi s-o descoperi.

Foto: Wikipedia

Drumul către Balcic

Sunt mai multe variante de a se ajunge la Balcic, în funcție de zona țării de unde plecați:

  • Se poate trece granița pe la Calafat-Vidin, apoi se urmează E79 până în apropiere de Montana, de unde se continuă catre Pleven-Sumen-Varna-Balcic, 590 km.
  • Se mai poate ieși din țară și pe la Bechet, dar dezavantajul este că se trece cu bacul și există riscul să așteptați mult timp.
  • Daca plecați din centrul tarii, se poate trece granița pe la Giurgiu-Ruse, apoi se urmează E70 către Razgrad-Sumen-Varna-Balcic, în total 250 km.
  • O altă variantă este punctul de frontieră Călărași-Silistra și apoi se merge spre Dobrich-Balcic, 140 km. La Călărași se trece Dunărea cu bacul.
  • Cei mai mulți folosesc traseul de la Vama Veche direct către Balcic – 65 km.

Hoteluri

Cu o populație de 12.000 locuitori, Balcicul are numeroase hoteluri, pensiuni, bungalowuri sau apartamente. Se găsesc locuri de cazare pentru toate gusturile și buzunarele. Noi am optat pentru un hotel de 4 stele situat în imediata apropiere a Castelului din Balcic, unde am plătit 150 de lei pentru o cameră dubla cu mic dejun. În plin sezon estival, cu siguranță, prețul este mai ridicat.

White Rock Castle Suite Hotel & SPA este o foarte bună alegere, dacă decideți să vă petreceți vacanța la Balcic.

Restaurante

Dacă vara se găsesc numeroase restaurante, terase și alte localuri, iarna sunt deschise numai câteva. De la recepția hotelului ne-au recomandat Restaurantul Veroni. Este un local plăcut, destul de liniștit, unde se mănâncă foarte bine. Atenție însă ce comandați: porțiile sunt imense.

Balcicul de ieri și de azi

Balcicul a fost ridicat acum aproximativ 2.600 de ani, fiind un succesor al localității trace Kruni și al orașului grecesc antic Dionissopolis. Este construit pe mai multe terase de piatră, pe Coasta de Argint a Bulgariei. Situat în Dobrogea de Sud, Balcicul a aparținut în timp când unei țări, când alteia, în funcție de cum se trasau granițele Balcanilor.

Toti cei care au trecut pe aici și-au lăsat amprenta: de la turci a rămas moscheea ce îşi proiectează minaretul pe stâncile albe, de la greci rămășiţele vechii colonii Dionysopolis, iar de la români Castelul Reginei Maria, cu superbele grădini ce au fost transformate în Grădină Botanică de către bulgari și care este administrată în prezent de Universitatea din Sofia.

La pas prin oraș

Călătoria la Balcic n-a fost ceva planificat, fiind invitați la o conferință. Și cum drumul este destul de lung, a trebuit să stăm două nopți. Așa că, în timpul liber, am plecat să colindăm prin oraș.

E un oraș mic cu majoritatea străzilor înguste și în pantă, cu casele așezate pe terase de piatră. Din loc în loc se vede câte o statuie a unui erou, poet sau altă personalitate importantă a Bulgariei.

Se mai păstrează și unele dintre vechile fântâni ale orașului.

În Balcic sunt 4 biserici ortodoxe: Biserica Sf. Nikola (Nicolae), Biserica Sf. Georgi (Gheorghe), Biserica Sf. Petka (Paraschieva), Biserica grecească Sf. Elena (folosită și pentru concerte de operă) și o moschee turcească.

Moscheea Turgud Reis din Balcic a fost construită în secolul 19, în apropiere de port. Moscheea este relativ mică și nu se distinge prin arhitectura deosebită. Potrivit legendei templului musulman, se crede că mormântul căpitanului Turgud se află în curtea moscheei.

Daca vreți să aflați mai multe despre istoria acestor locuri, puteți vizita Muzeul de Istorie, aflat în apropierea Primăriei. Imediat lângă se găsește Muzeul de Etnografie. Din păcate n-am avut prea mult timp să le vizităm. Poate altădată.

La un moment dat am vazut un indicator către „Templul lui Cybele” și am vrut să-l vedem. Cred că se lucrează la restaurarea și conservarea lui pentru că locul era îngrădit cu un gard de sârmă. Se zăresc unele porțiuni din templu printre stâlpii de lemn care susțin acoperișul.

Am aflat informații despre templu de pe panoul informativ din apropiere. Este singurul templu dedicat zeitei Cybele descoperit până în prezent în partea estică a Peninsulei Balcanice și unicul din patrimoniul cultural al Bulgariei. Templul lui Cybele a fost ridicat în secolele 4-3 i.Hr și a funcționat până în secolul 4 d.Hr., când a fost distrus în urma unui cutremur sau a unei alunecări de teren.

In apropierea portului se găsește Moara Veche, transformată acum în Centru de cultură și de informații, printr-un proiect cu fonduri europene. Moara, construită în 1909 de ”Asociația Industriașilor Anonimi”, avea la vremea respectivă cele mai moderne echipamente din toată Peninsula Balcanică. A funcționat doar 6 ani, deoarece în 1916 a suferit importante distrugeri din cauza atacurilor Marinei rusești. In timp a îndeplinit mai multe funcționalități.

In urma renovării, la parter a fost deschis un Centru de Informare Turistică. Etajele superioare adăpostesc expoziții precum „Drumul grâului”, „Rute culturale și semne peste timp”. La ultimul etaj, practic podul fostei morii, a fost amenajat ca sală de conferințe.

Impresionant este modul în care a fost renovată vechea Melnitsa. Zidurile, din loc in loc, sunt decupate pentru a se vedea vechea structură, iar în pod s-au păstrat bârnele inițiale de lemn. Exteriorul este aproape neschimbat, doar interiorul este complet modernizat și refăcut în conformitate cu noile necesități.

Melnitsa domină zona. În apropiere, sunt câteva gherete de pescari unde vând pește proaspăt, dar și mâncare pescărească. Printre bărci, se plimbă pescărușii și lebedele.

De încheiere

Daca vă doriți un concediu liniștit la malul mării, Balcicul este un astfel de loc. Dacă, însă, vreți agitație și nebunie, nu este potrivit. Este, mai degrabă, o destinație de weekend… Un loc unde să te plimbi, să vizitezi, să te relaxezi.

  • Articolul a fost scris în urmă cu doi ani și a preluat de pe vechiul meu blog

Leave a Comment