Vinurile de pe Dealurile Păgâne

Poveste

La Dobra, undeva între Satu Mare şi Zalău, viticultura este atestată documentar încă de prin secolul al XIII-lea, însă obiceiul părea că se va stinge. În primele documente ce fac dovada îndeletnicirilor viti-vinicole în zonă se menţionează că taxele către biserică se plăteau în vin „tributum in vino”. Dar mărturie a viticulturii pe meleagurile sătmărene stau şi pivniţele săpate în deal din localităţi cum sunt Beltiug, Răteşti, Ardud, Homorodul de Jos, Hurezu sau Dobra. Cele mai vechi dintre acestea sunt din anii 1780. Mai toate familiile din aceste sate au încă pivniţele în care făceau vinul. Puţini sunt cei care, în ultima vreme, se mai îndeletniceau cu îngrijirea viei, ca să nu mai vorbim de producţia de vin.

La Dobra, s-a întors după mulţi ani Francisc Kallos, care s-a hotărât să ducă mai departe tradiţia familiei. A început cu 180 de hectare şi, în prezent, a ajuns la 300. Prima plantare a făcut-o în 2001. Interesant este că nu s-a axat doar pe câteva soiuri, ci a plantat 16 tipuri de vie, din fiecare având câte 18-20 hectare.

Şi pentru că Dealurilor Sătmarului li se mai zice şi Dealurile păgâne, Dobra Wine produce vinurile „POGANY„. Iar simbolul ales pentru acestea provine de pe un obiect celtic descoperit în zonă.

Eveniment

Recunosc că până când am degustat vinurile de la Dobra Wine, ştiam extrem de puţine lucruri despre viticultura din zona Sătmarului. Am fost norocoasă să pot participa la încă un eveniment „Brânzeturi cum se cuVin„, organizat de ASBO și dicționarculinar.ro și să aflu mai multe despre aceste vinuri. Acum le recomand cu plăcere.

Am testat 6 vinuri Pogany și 6 tipuri de brânzeturi de la Delaco-Fan Brânză. Gazda bună ne-a fost pubul Craft.  Asocierile culinare de la degustare au fost:

  1. Sauvignon Blanc demisec – Mozzarella Delaco
  2. Traminer Roz Sec – Havarti Delaco D’Exceptie
  3. Cadârcă Rose Sec – Cascaval Sofia Delaco
  4. Merlot Rose Demidulce – Brie au bleu – Ile de France
  5. Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie
  6. Feteasca Neagră Sec – Irish Cheddar Delaco D’Exceptie

Grea alegere la final! Mie mi-au plăcut în mod special 1 și 4. Haideți să vă spun câte ceva despre ele. Informațiile ne-au fost furnizate de Ovidiu Frâncu, soții Neagoe și Daniel Botea.

Brânzeturi cum se cuVin

1. Pogany Sauvignon Blanc demisec – Mozzarella Delaco

Primul vin a fost un Sauvignon Blanc demisec din 2017, un vin cu gust de „lume nouă„… cu miros de flori de soc uscate, de agrișe, un vin corpolent și uleios… ce m-a „uns pe suflet”.

Ce putea fi mai nimerit alături de el decât o tradițională Mozarella fresca de sorginte italiană, o brânză moale, ușor sărată și cu gust fin de lapte?

Această combinație este un fel de împletire între lumea nouă și cea tradițională.

4. Pogany Merlot Rose Demidulce – Brie au bleu – Ile de France

Vinul m-a cucerit fără să-l gust, numai privindu-l. Are cea mai frumoasă culoare trandafirie pe care am văzut-o la un vin rose. Este un vin proaspăt, dar corpolent, cu o aciditate ridicată. Este ideal în zilele toride de vară.

Despre Brie au bleu cred că nu este nevoie să spun prea multe. Este o brânză Brie cu mucegai albastru produsă de Delaco, o brânză franțuzească de inspirație nemțească, o brânză modernă apărută după anul 1900.

Și așa a ieșit un fel de trandafir cu sânge albastru.

Fiecare vin și fel de brânză, luate separat, au ceva special. Despre fiecare am învățat câte ceva ce mă va ajuta să fac pe viitor o asociere culinară cât mai bună.

 

 

Leave a Comment