Muzeul Oului
În inima Bucovinei, asezat între râurile Moldova şi Moldoviţa, se găseşte satul Vama, un loc încărcat de istorie, un loc unde tradiţiile se păstrează de sute de ani. Anul viitor se vor împlini 610 ani de atestare documentară a satului. Vama este locul unde se vămuiau mărfurile care veneau dinspre Ardeal şi plecau într-acolo, satul având rol de localitate de vamă între Principatele Moldovei şi al Transilvaniei. De aici şi numele satului.
Despre Vama vă voi mai povesti altădată, acum însă, pentru că suntem în preajma Sărbătorilor Pascale, vreau să vă prezint un loc anume, unicat în felul său, mai ales prin valoarea exponatelor. Este vorba despre Muzeul Oului. În România există mai multe muzee ce au ca tema OUL… încondeierea ouălor… dar acesta este cel mai mare din ţară, având o colecţie de peste 7.000 de ouă încondeiate. Jumătate dintre acestea sunt din Bucovina şi din alte zone ale ţării, cealaltă jumătate provine din 82 de ţări, de pe toate continentele.
Vopsitul sau încondeiatul ouălor de Paşte este o tradiţie străveche a noastră, a românilor… şi nu numai. Se încondeiază ouă în multe locuri din lumea largă, dar sunt lucrate în tehnici şi stiluri diferite.
În Muzeul Oului din Vama aveţi ocazia să admiraţi ouă pictate, încondeiate, brodate, sculptate etc, ouă din porţelan, ceramică, sticlă, lemn, piatră… în muzeu găsiţi ouă rare, ca cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo, dar şi ouă cu dimensiuni foarte diferite: de la cele mai mici de gecko, potârniche, vrabie, porumbel, rândunică, prepeliţă, până la cele de fazan, păun, gâscă, curcă şi struţ.
Colecţia aparţine prof. Letiţia Orsivschi, unul dintre artiştii români renumiţi, în ţară şi peste hotare, pentru măiestria încondeierii ouălor.
Muzeul este structurat pe mai multe secţiuni, ouăle fiind aranjate în 45 de vitrine. Se află aici ouă bucovinene, unele de 100 de ani vechime, ouă din alte zone ale României, ouă tradiţionale din alte ţări. În afara creaţiilor artistei Letiţia Orsivschi, mai sunt expuse creaţii ale artiştilor de diferite naţionalităţi aranjate pe teme: ouă cu motive religioase, florale, abstracte, ouă perforate, ouă cu aplicaţii etc.
Sunt atât de multe şi de diverse ouăle expuse încât nu ştii la care să te uiţi mai întâi. La Muzeul Oului puteţi admira ouă perforate din Cehia, ouă pictate şi ouă ,,potcovite” din Ungaria, ouă ,,zgâriate” din Germania, ouă realizate în tehnici textile, din Luxemburg şi Malta, ouă de lemn din Rusia, ouă din lavă vulcanică din Turcia, ouă realizate în tehnica emailului din Caşmir, acuarelă pe sticlă, porţelan si jad din China, ouă din pietre semipreţioase, ouă cu pene din Bolivia, cu aplicaţii de mărgele, ouă şlefuite din piatră, porţelan, ouă din lemn de diferite esenţe.
Printre cele mai spectaculoase exponate ale muzeului, se numără: un ou de emu din Australia, realizat în tehnica zgârierii de către un aborigen şi cu o vechime de peste 120 de ani, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian cu motive zoomorfe, un ou de struţ transformat într-o capelă, care are pardoseală, tavanul şi vitraliile pictate manual, un ou ce are aplicate peste 2500 de fire de păr împletite.
La Muzeul Oului se mai găsesc un ou cu ceas, ouă cu mecanisme muzicale, ouă transformate în suporturi de parfum sau în casete de bijuterii, replici ale vestitelor ouă Faberge, ouă cu picturi celebre, ouă lucrate în tuş, pe care apar citate din limbile arabă, ebraică, japoneză, franceză.
Dacă poposiţi la Muzeul Oului, mai ales în această perioadă, aveţi posibilitatea să participaţi la ateliere de încondeiere a ouălor, să aflaţi despre tehnicile de lucru şi veţi cunoaşte semnificaţia simbolurilor ce apar pe coaja oului